WordPress 6.1 Misha – ny version ute nu

Den första november lanserades den tredje stora versionen av WordPress som driver runt 43% av världens alla webbplatser.

Denna versionen har förbättrat stabiliteten och prestandan samt ytterligare förbättringar på hur innehållet skapas på en sida.

Nytt är också temat Twenty Twenty Three med 10 nya distinkta stilar. Du kan enkelt byta mellan stilarna där typsnitt, färger och typografin ändras.

I denna versionen finns stöd för flytande typografi med CSS koden calc / clamp.

Uttrycket Flytande typografi beskriver textens förmåga att anpassa sig till visningsfönstrets bredd, genom att smidigt skala från en minsta till en största storlek. Detta skiljer sig från att använda ”mediaqueries,” eftersom dessa endast gör det möjligt för teman att ändra storlek på text beroende på specifika visningsstorlekar, men gör ingenting mellan dessa värden

WordPress 6.1 introducerar även redigering av endast innehåll för block, mönster och mallar som innebär att användaren endast kan ändra innehållet i ett block eller mönster. Detta förhindrar att en användare av misstag ändrar på design/layouten eller ändrar stilarna.

Det har också tillkommit en hel del nytt till Gutenberg redigeraren.

Innan ni uppdaterar er hemsida eller e-handel till senaste versionen kontrollera att ni har en backup samt att de plugin som är installerade och aktiverade är kompatibel med nya versionen. Kontrollera även att Tema fungerar.

Behöver ni hjälp med något av dessa kontakta oss.