SEO – Vad det är och hur den hjälper boosta webbplatsen

SEO – Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering som vi säger på svenska. Det finns en mängd olika komponenter inblandade i SEO, både metoder och tekniker, som hjälper till att höja webbplatsens organiska synlighet på sökmotorerna. Helst vill man synas så högt upp i den organiska sökningen och gärna med fler lukrativa sökord. Den organiska sökningen är de resultat av olika webbplatser som inte är annonser, annonserna ser vi oftast högst upp och därefter kommer de första organiska resultatet.

Som ni ser på bilden ovan har jag sökt på Turista i Sverige i Googles sökmotor. Här finns det inga annonser och det första organiska sökresultatet är från Aftonbladet. Dessutom får man se ett utdrag ifrån med en lista över platser man kan besöka.

Varför ska man sökmotoroptimera sin webbplats?

Den som söker efter något på en sökmotor vill helst att sökresultaten ska vara så relevanta som möjligt, t ex skriver man “Trädgårdshjälp” i sökrutan, vill man helst inte få ett resultat om bilar. Det gäller även från företagets sida, de vill ju helst få in besökare som faktiskt ska vara där.

Där kommer sökmotorerna in. När en person söker på ditt företag i sökmotorn går den igenom alla hemsidor som refererar till ert namn och väljer ut de som den tror passar in bäst. Om ni då inte uppfyller de krav som sökmotorerna har kanske inte er hemsida hamnar högst upp.

Det är där SEO arbetet verkligen kan separera er från era konkurrenter.

Vad är det första man ska tänka på?

Målgrupp. Leta upp målgruppen ni vill synas för och därefter tar man reda på vilka sökord man vill synas under och även vilka sökord man tror målgruppen använder sig av. Man kan ha ett sökord per sida, men en webbplats kan ha flertal sökord.

Tidigare kunde man använda sig av olika strategier för att påverka algoritmerna t ex genom att fylla en webbplats med ord och namn som inte syntes för besökaren men av sökmotorn, man kunde även upprepa ett visst ord i webbsidans titelrad. På så sätt kunde företag fuska sig upp i den organiska sökningen och gjorde att webbplatserna inte längre blev relevanta för besökaren och försämrade sökresultaten. Om man använder sig av dessa metoder idag riskerar man att bli utelåst från sökmotorn, det vill säga att sökmotorn stryker webbplatsen helt från listan.

Idag ser det annorlunda ut. Algoritmerna i sökmotorerna är under ständig utveckling och förbättrar sökresultatens relevans hela tiden för att gynna både besökaren och webbplatsägarna. Nu belönas webbplatser som är till nytta för besökaren, de som har bra kvalitet, har unikt material och en bra användarvänlighet. Det ska vara lätt för besökaren att hitta det den letar efter och antingen själva eller med vår hjälp kan ni lyfta er webbplats ytterligare.