EU:s tillgänglighetsdirektiv bakom ny lag

EU:s tillgänglighetsdirektiv bakom ny lag

Av Webbfabriken |

Ny lag om tillgänglighet

Den nya lagen om tillgänglighet, som ni säkert redan har hört talas om, ska börja gälla från den 28 juni 2025. Den är baserad på EU:s direktiv om större tillgänglighet för produkter och tjänster som kom för några år sedan. Direktivet innebär en skyldighet att uppfylla krav på att göra många typer av produkter och tjänster bättre anpassade och mer tillgängliga för äldre samt personer med funktionsnedsättningar.

Lagen påverkar tillverkare, importörer och distributörer av produkter (som t.ex. datorer, kortläsare och biljettautomater) men även tjänsteleverantörer (av bland annat e-post och e-handel). Företag inom handel av berörda produkter och tjänster blir skyldiga att se till så att deras tjänster är utformade så att de uppfyller de nya kraven om tillgänglighet. Det är också företagens skyldighet att se till så att information om hur de uppfyller tillgänglighetskraven finns för alla att kunna ta del av.

Varför en ny lag om tillgänglighet?

Det handlar om rättigheter för alla att kunna ta del av saker i samhället. Många människor har på grund av ålder eller funktionsnedsättningar inte samma möjligheter att använda vissa produkter och tjänster och det ska det nu bli ändring på. Det ska vara enkelt och anpassat för fler att använda produkter och tjänster.

Direktivet om tillgänglighet från EU påverkar produkter och tjänster inom flera områden, inklusive resor och tv. Det ska förbättra genom att förenkla för människor och samtidigt förbättra för företag inom EU tack vare borttagning av vissa hinder genom enhetlig lagstiftning.

Vad innebär det för företag med e-handel?

För er med e-handel innebär det att ni behöver gå igenom allt i er e-handel och att se till så att den anpassas enligt den nya lagen. Nu kan man läsa om både bättre och sämre saker för företag inom handeln, som till exempel fler besökare och kunder eller böter för att inte upprätthålla lagen, men än finns det tid att hinna fixa allt.

Det handlar om att gå igenom er e-handel och kontrollera hur produkter och information är utformade. Att åtgärda brister och se till så att all information är tydlig och finns klart tillgänglig. Tydlig information handlar bland annat om; val av typsnitt, radavstånd och bakgrunder men även åtgärder för länkar, bilder och annat måste göras.

Vad innebär det för alla med webbplatser?

Även företag som inte har e-handel har ofta en webbplats där man visar upp företagets produkter och tjänster med tanken att, bland annat, öka omsättningen tack vare kontakt med nya kunder. Större tillgänglighet för personer ger större synlighet för företag och den nya lagen gäller även många webbplatser utan e-handel, till exempel de som erbjuder tjänster eller produkter via knappar för att beställning av offert eller bokningar.

En webbplats som är tillgänglig för alla är bra för alla. Fler personer kan ta del av information om produkter och tjänster och fler produkter och tjänster kan på så vis säljas av företagen vilket är bra för handeln.

Läs mer på Regeringskansliet här

Läs mer på Svensk Handel här

Läs mer på W3C här

Dela detta inlägg